КА РЕГИОНАЛНОМ ПАРТНЕРУ У ИТАЛИЈИ
21.10.2011

На позив председника Градске општине Палилула проф.др Игора Новаковића, општину Палилула посетила је делегација Амбасаде Италије у Београду. Тема разговора било је остваривање програма међународне сарадње локалних органа власти „Еuropean Twinning”. О могућностима братимљења и сарадње Градске општине Палилула са општинама сличног профила у Италији, са Андреом Арналдом, саветником у Амбасади Италије и изаслаником амбасадора Италије у Београду, Њ. Е. Арманду Варикјуа; Тицијаном Пицикерија, аташеом Амбасаде Италије и Вирђинијом Лукадело, сарадницом у Амбасади Италије у Београду, разговарали су председник општине проф др Игор Новаковић и председник Скупштине Милан Ђурђевић. Овом сусрету присуствовали су и представници Града Ниша - Кабинета градоначелника, Миомир Радовановић, шеф Канцеларије за међународну сарадњу у области науке, образовања и културе и Милан Јовановић, сарадник у Канцеларији за међународну сарадњу Града Ниша.

„Након овог састанка наш задатак је да општину Палилула представимо неким градовима и општинама у нашој земљи за које мислимо да су одговарајуће, а ту пре свега мислим на оне у северној Италији јер они већ сарађују са Србијом и добро познају вашу земљу- рекао је на пријему Андреа Арналдо, саветник у Амбасади Италије. „ Овде пре свега мислим да Милано, као други град по величини у Италији и Торино, за који смо проценили да има добар баланс између руралног и урбаног, управо градови слични развојном путу општине Палилула. Надамо се да ћемо се ускоро вратити у Ниш са добрим вестима о могућим кандидатима за братимљење односно за проналажење партнера општини Палилула у Италији. Према речима председника општине Палилула Игора Новаковића, састанак са представницима Италијанске амбасаде је плод идеје и жеље општине да нађе одговорне стратешке партнере.“Братимљење са одрђеном општином је највећи вид сарадње локалних самоуправа на међународном нивоу и зато желимо да нашу активност сарадње са локланим органима власти, након Бугарске, наставимо и у Италији, склапањем уговора о братимљењу. На овај начин омогућићемо остваривање привредне сарадње а наша је жеља да са општином која има сличне циљеве конкуришемо за средства европсих фондова – истакао је председник Новаковић и додао: - Као општина која тежи Европи, не смемо стати само на регионалним партнерствима, па зато желимо да пронађемо и братску општину на територији Европске уније и тиме се припремимо за будућност.

Познато је да је покрет братимљења настао после Другог светског рата из потребе појединих  европских држава и њихових градова да успоставе мир и стабилност са градовима суседних, до недавно непријатељских, држава. Прва таква партнерства успостављена су већ почетком 50-их година прошлог века. Током протеклих шест деценија, овај покрет који промовише и заступа директну сарадњу локалних нивоа држава растао је, развијао се и мењао свој карактер како би данас постао најзаступљенији вид међународне сарадње локалних нивоа.